Tulipan Ice Cream 'Le Lavandou' (11/12) - 3szt.
Cena regularna:
15,99 zł
Promocja trwa do 10 września 2024
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wyjątkowa nowość tego sezonu! Pomarańczowy Ice cream! Le Lavandou to nowy i ekskluzywny tulipan. Ten pomarańczowy tulipan ma przyjemny zapach i jest tulipanem „francuskim” o długiej łodydze. Jest naprawdę oszałamiający, a wyjątkowy kwiat wygląda jak pyszne lody! Tulip Le Lavandou jest dostępny wyłącznie w Wild Lilly. Wspaniały piwoniowy tulipan, który bardzo mocno stoi i kwitnie przez długi czas. Ice Cream „Le Lavandou” to piękna, barwna odmiana, tulipana pełnego, "warstwowego" z serii ICE CREAM! Skąd się wzięła nazwa? - Chyba nikomu, nie trzeba tłumaczyć ;) . Jego bogate, barwne płatki to niepowtarzalna i smakowita, uczta dla oczu- wyglądają przepysznie! Wygląda tak smakowicie,że aż chciałoby się.. go zjeść! Niesamowity pokaz wdzięku na wysokim poziomie. Koniecznie posadź te cebulki w widocznym miejscach swojego ogrodu, aby obserwować ten spektakularny popis i pozwól aby osłodził Ci wiosnę. Jest to również tulipan świetnie nadający się do uprawy w doniczkach, pojemnikach, więc jeśli się boisz, aby nie stał się on posiłkiem dla nornicy, bez obaw możesz zrezygnować z sadzenia w gruncie. Jego wysokość to 35cm. Kwitnie późną wiosną końcem kwietnia,początkiem maja.
Sadzenie: Cebulki sadzimy na głębokości ok. 8-10 cm w zależności od wielkości cebulki.
Termin sadzenia: Zaleca się sadzić wczesną jesienią, na przełomie września i października. Rozstawa: Umieszczamy w glebie w ok.5-centymetrowych odstępach.
Stanowisko: Tulipany to rośliny światłolubne, ale do kwitnienia wystarczy im półcień.
Ziemia: Najodpowiedniejsza jest żyzna, przepuszczalna i próchnicza. Jednak warto pamiętać, iż nawet jeśli mamy bardzo słabą glebę w prosty sposób, możemy im przygotować dobre podłoże, które można zrobić samemu mieszając zwykłą ziemię uniwersalną do kwiatów z piaskiem i nawozem. Ważne jest również mocne spulchnienie ziemi. Gleba nie może być ubita. należy unikach zbyt mocnego podlewania.
Tulipany to wieloletnie rośliny cebulowe.Większość odmian tulipanów można nie wykopywać. Jednak należy pamiętać,że w kolejnych latach, cebule będą się coraz bardziej zagłębiać, dla tego warto zrobić to raz na 3 lata. Dzięki temu będą nas dłużej cieszyć i z roku na rok, będą obfitsze. Gdy tulipany przekwitną, usuwamy kwiatostany, zabieg ten zwany jest "ogławianiem". Dzięki ogławianiu rośliny wytworzą więcej cebul przybyszowych, co z kolei pozwoli nam powiększyć tulipanową kolekcję. Jeśli planujemy wykopać nasze tulipany, czekamy aż obumrą liście. Staną się wtedy żółto-brunatne i jest to znak, iż przyszedł czas na ich wykopanie, możemy je wtedy również rozsadzić, zmienić stanowisko. Najlepiej zrobić to w pogodny, bezdeszczowy dzień, gdy gleba jest sucha.Wykopane cebule oczyszczamy z grudek ziemi, lekko podsuszamy i składamy w przewiewnym, chłodnym pomieszczeniu.